Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skandální praktiky české justice v přímém přenosu

Šedá zóna justice je ohrožením demokracie. Soudní zvůle nemůže vítězit nad právem a občané nemohou mlčet.

Rozhodnutí soudkyně Heleny Králové v kauze „Nagyová“, ač si to zatím uvědomuje jen málo lidí, je společensky daleko nebezpečnější, než jednání všech aktérů v případu, který otřásl naší politickou scénou, dohromady. Kontroverzní rozhodnutí Králové otřásá důvěrou občanů nejen v právo na spravedlivý soudní proces, ale podkopává základní pilíře naší křehké demokracie. Jestliže bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda prohlásil, že svým jednáním poškodil čest Armády České republiky (sebekriticky vyhodnotil své špatné počínání a postavil se k tomu čelem), pak je na místě konstatovat, že soudkyně Králová poškodila čest celého našeho státu a hazarduje s důvěrou občanů v jeho zřízení. Případ posunula do nové úrovně a dala mu rozměr neuvěřitelné drzosti, která překračuje mez, kterou je český „Ovčan“ ještě schopen polknout. Je evidentní, že si plete výklad termínu nezávislost s absolutní svévolí. Občanům dala jasný signál: „ Já jsem soudce a kdo je víc“.

Jen z těžko uvěřitelného verdiktu jsou zaskočeni nejen žalobci, odborná veřejnost, advokáti či kolegové z justice, ale i veřejnost, která případ pozorně sledovala od samého počátku, a co je na celé věci nejpikantnější: i sami obžalovaní. Média se nad rozhodnutím soudu pozastavují, opatrně přešlapují a hledají termíny, aby se nedotkli magického slova „nezávislost soudu“. Jenže paní soudkyně si nezávisle rozhodně nepočínala a tak je na místě pojmenovat její rozhodnutí správným výrazem: „svévole soudu“.

Není to poprvé a zřejmě ani naposled, co si soudce dělá, co se mu zlíbí, a nerespektuje právní názor ani nadřízeného soudu. Vzpomeňme na nedávný případ bývalého ministra bez portfeje v Zemanově vládě a pražského zastupitele Karla Březinu. Ten podváděl v Dopravním podniku hl. m. Prahy uváděním nepravdivých informací, aby mohl zastávat dobře placené místo v dozorčí radě. Soud prvního stupně opakovaně přes jednoznačné doložení skutku prohlašoval Březinu za nevinného, přestože nadřízený soud byl jiného názoru, a případ se tak přehazoval několikrát z jednoho soudu na druhý, až byl Březina po několika letech absurdního postupu naší justice pravomocně odsouzen za podvod a musel se vzdát pozice radního pro dopravu pražského magistrátu.

S Březinovým jménem totiž souvisí jméno dalšího zavrženíhodného soudce Ondřeje Havlína, který se zodpovídá z příjímání úplatků za vydávání „nezávislých“ rozsudků. V listopadu 2011 např. osvobodil Březinu ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění v souvislosti s jeho působením v dozorčích radách firem. Rozhodnutí se při vyšetřování soudce Havlína dostalo do hledáčku Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

A pokud už jsme u Dopravního podniku hl. m. Prahy, tak je evidentní, že kauza „Nagyová“ nevznikla náhodou, ale jako vedlejší produkt vyšetřování aktivit Ivo Rittiga a Romana Janouška, mimo jiné právě také ve věcech pražského dopravního podniku, kde se ročně protočí více než 12 miliard korun. Bývalý ekonomický ředitel DP Praha Martin Horák nechybí na seznamu dárců luxusního zboží pro milenku bývalého premiéra Petra Nečase a bývalý generální ředitel DP Praha Martin Dvořák zase čelí obžalobě za porušování povinností při správě cizího majetku. Dopravní podnik se stal dojnou krávou pro mnoho pijavic, ale veškerá trestní oznámení a činnost byla pod kontrolou žalobců Vlastimila Rampuly a Libora Grygárka z pražského vrchního státního zastupitelství nebo Karla Březiny jako předsedy dozorčí rady DP Praha.

Když něco vypadá jako koza, chová se to jako koza, mečí to jako koza, tak to nebude slepice. A to by si soudkyně Králová měla uvědomit. Za královský výrok soudkyně Králové by měl padnout královský trest a měla by být za své selhání vysvlečena z taláru. Jinak si soudci nadále budou dělat, co chtějí, a na nás občany vystrkovat zadnici!

Psáno pro ePortal.cz

Autor: Jan Králík | úterý 2.6.2015 5:43 | karma článku: 43,62 | přečteno: 5140x
  • Další články autora

Jan Králík

Přesah zajímavý pro čtenáře vymezuje administrace blogu.

Věta z nadpisu je součástí kodexu zdejšího blogera. Téměř 30 let od revoluce se vracíme do časů, kdy o tom, co je správné číst, rozhoduje cenzor. Poslužte si, klidně smažte celý můj profil, pokud vám to udělá dobře.

17.3.2018 v 9:36 | Karma: 22,78 | Přečteno: 474x | Diskuse| Média

Jan Králík

Poděkování administrátorovi blogu idnes.cz

Děkuji Vám pane Patriku Bango, že jste z hlavní nabídky po pár minutách odstranil můj poslední článek. Není to poprvé, ale věřte mi a to Vám slibuji, zcela jistě naposledy, protože se stěhuji jinam.

17.3.2018 v 7:40 | Karma: 25,24 | Přečteno: 814x | Diskuse| Hyde park

Jan Králík

Českou televizi nedáme, ale naši justici mafii prodáme

Jakmile si dovolíte zpochybnit některá démonická slovní spojení, okamžitě budete napaden nějakým bijcem za demokracii, práva menšin či ekologii a brutálně onálepkován, že si to za klobouk nedáte. Razantně vám bude vysvětleno...

16.3.2018 v 9:05 | Karma: 36,45 | Přečteno: 1054x | Diskuse| Společnost

Jan Králík

Krnáčová znovu pražskou primátorkou? Proboha už ne!

Primátorka Krnáčová oznámila, že chce znovu řídit Prahu. Absolutní ztráta sebereflexe této paní mě nepřekvapuje, ale děsí mě představa, že by hlavní město mělo být Krnáčovou decimováno další volební období.

1.3.2018 v 14:03 | Karma: 35,39 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Ostatní

Jan Králík

Všetci kradnú aneb jak Krnáčová v Praze s korupcí zatočí

Před každými volbami politické hnutí ANO slibuje, jak zatočí s korupcí a zefektivní správu s veřejnými prostředky. Následující řádky Vám ukáží, jak primátorka Adriana Krnáčová přetváří předvolební sliby do reality v Praze.

6.2.2018 v 8:50 | Karma: 34,33 | Přečteno: 1255x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 218
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2345x
Autor petice "Chceme levnější benzín a naftu". Případnou podporu můžete vyjádřit na www.petice24.com. Předseda Občanského sdružení PATRIOT CZ.

Seznam rubrik