Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Radní Jana Pernicová si poděkování rozhodně zaslouží

Dnes končí náměstkyni hejtmana Pardubického kraje, paní Ing.Janě Pernicové funkční období. Odchází do zaslouženého politického důchodu.

Radní Jana Pernicová byla posledních osm let první ženou Pardubického kraje. A nejvýraznější osobností pardubických socialistů. Její pracovitost, politická odolnost a svérázná lidská tvář z ní udělala skutečnou legendu české regionální politiky.

Níže přináším rozhovor, který neměl být nikdy zveřejněn...

Krajské školství je více politické než odborné téma

V měsíci říjnu nás opět čekají krajské volby, kde se bude rozhodovat o nové krajské politické reprezentaci na další čtyři roky. V této souvislosti jsem požádal o rozhovor, nejvýraznější političku krajské samosprávy, za posledních osm let. Náměstkyně hejtmana Ing. Jana Pernicová, krátce shrnula své dosavadní působení v resortu krajského školství.

Paní náměstkyně, jak hodnotíte své osmileté působení v čele krajského školství?

Podařilo se nám uskutečnit celou řadu koncepčních kroků a pozitivních změn. Skutečností ovšem zůstává, že celé české školství je ve velmi složité situaci a řada problémů ještě čeká na své řešení. Během uplynulých osmi let jsme se především museli potýkat s poklesem počtu žáků. Do středních škol v Pardubickém kraji nastoupilo o téměř šest tisíc žáků méně, na což jsme museli odpovídajícím způsobem reagovat. Předkládala jsem i návrhy na slučování škol, opuštění nepotřebných budov, útlum oborů, které nejsou potřebné na trhu práce, a prosadila jsem také změnu oborové struktury. S odstupem času se ukázalo, že tato rozhodnutí byla správná a ve školách zřizovaných Pardubickým krajem se díky již provedeným optimalizačním zásahům do sítě škol a školských zařízení podařilo dosáhnout jedné z nejvyšších naplněností středních škol v rámci České republiky (68 %). Ve své době však navrhované změny vyvolávaly velmi vášnivé polemiky. V politice bohužel často ustupují jasná fakta a věcné argumenty politickému populismu.

Jste přesto přesvědčena, že za tato dvě volební období se posunul rozvoj středního školství zase o něco dál?

Určitě ano. Především v prvním volebním období se podařilo zajistit stabilizaci sítě středních škol a školských zařízení, v tomto druhém období už byly jakékoli úpravy sítě škol zastaveny. Osobně se domnívám, že to nebylo dobře, ale právě tady šlo o politická a nikoliv věcná rozhodnutí. Jsem ráda, že se nám na základě velmi úzké spolupráce se zástupci hospodářské komory, zaměstnavatelů a úřadu práce podařilo rozšířit oborovou nabídku technických oborů podle potřeb trhu práce. Formou krajského stipendijního programu podporujeme obory, které patří k nedostatkovým profesím. V roce 2015 bylo zapojeno do systému vyplácení prospěchových stipendií dvacet oborů vzdělání. Každým rokem se zvyšuje objem vyplacených prostředků. V roce 2015 se jednalo o částku 1.149 miliónu Kč z rozpočtu Pardubického kraje, která byla vyplacena dvaceti středním školám. Uzavřeli jsme několik sektorových dohod o spolupráci škol, firem, ministerstva školství, ministerstva průmyslu a obchodu a již čtvrtým rokem uskutečňujeme unikátní projekt TECHNOHRÁTKY. Zavedli jsme jednotné přijímací zkoušky u všech maturitních oborů, prostřednictvím různých projektů podporujeme talentovou mládež (Festival vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji, mezinárodní soutěž Řemeslo/Skill, Hledáme nejlepšího mladého chemika), došlo k převodu domů dětí a mládeže a základních uměleckých škol na obce, do provozu byl uveden Školský portál Pardubického kraje…

Co považujete za svůj největší úspěch?

Jednoznačně se jedná o podporu technického a odborného školství a navázání úzké a konkrétní spolupráce mezi školami a firmami. Ve vašem regionu mezi Středním odborným učilištěm opravárenským Králíky a firmou VZV Červená Voda, kdy žáci uvedené školy absolvují odbornou praxi přímo ve firmě. Těší mě také, že se nám podařilo získat 155 miliónů korun z ministerstva školství v rámci projektu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání. Do projektu bylo zapojeno šestnáct středních škol kraje jako partnerů s finančním příspěvkem, základní školy, univerzita i zaměstnavatelé. Realizujeme velmi úspěšný projekt Technohrátky, jehož prostřednictvím seznamujeme žáky základních škol s vybranými, středními odbornými školami a obory, které se tu vyučují. Náš kraj patří v podpoře technického školství k nejaktivnějším v celé České republice.

Jak hodnotíte, nové vedení SOU opravárenského v Králíkách?

Má snahu vrátit škole prestiž, chuť a elán měnit věci k lepšímu a musí mít každopádně i optimismus. Ředitelka školy Mgr. Petra Doubravová nemá přitom vůbec jednoduchou pozici. Převzala školu, která se nerozvíjela tak, jako jiné střední školy v kraji. Spolupráce se zaměstnavateli byla jejím předchůdcem pouze proklamovaná, ale ve skutečnosti nebyla žádná. Vedení školy musí tedy začínat od začátku. Vždy je to o lidech, a tak ještě dva roky po svém nástupu řeší problémy nejen stavební, technické, ale bohužel i pedagogické. Usiluje o další rozvoj školy, aby udržela zájem žáků základních škol i do budoucna. Stále ještě musí řešit záležitosti, které mají téměř všichni ředitelé středních škol v našem kraji vyřešeny. Samozřejmě i já se snažím vedení školy co nejintenzivněji pomáhat. Kraj do dnešní doby také investoval nemalé finanční prostředky do zateplení budov za více než 9 miliónů Kč, do rekonstrukce domova mládeže a opravy střechy za 12.200 miliónu Kč. Do budoucna se počítá s dalšími finančními prostředky na rekonstrukci elektrických rozvodů apod.

Jak hodnotíte spolupráci se samosprávou v Králíkách?

Město Králíky podpořilo školu částkou 100.000,- Kč v době, kdy mělo dojít ke sloučení se Střední školou obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Ale jak se říká "peníze nejsou všechno!“ Jednorázová finanční pomoc je rozhodně důležitá, ale krátkodobá a může být vnímána jako nekoncepční.  Skutečný zájem o rozvoj školy se ze strany vedení města dle mého názoru dostavil až v této době. V situaci, ve které se škola dnes nachází, je potřebná pomoc daleko širšího rozměru. Obec zřizuje základní školu, komunikuje s občany, vydává místní zpravodaj, úzce spolupracuje se všemi zaměstnavateli v regionu, a tak by bylo dobře, kdyby se stala jakýmsi prostředníkem mezi zainteresovanými subjekty. Skutečným partnerem vedení školy. Ze svých zkušeností znám celou řadu starostů, vedení měst a obcí, kteří si velice váží „své“ střední školy a aktivně jí podporují. Existenci střední školy vnímají, jako silný stabilizační prvek pro další rozvoj regionu a toto mi u této samosprávy chybí.

Jak vidíte budoucnost středního školství v Králíkách?

Chtěla bych být optimista a proto střední škole a všem jeho zaměstnancům od srdce fandím.  Bude však nezbytně nutné, aby všichni – vedení školy, zaměstnanci, místní samospráva, zřizovatel i zaměstnavatelé pracovali ve shodě s realitou, tj. s počtem dětí v regionu Králicka.  Bude velmi důležité, aby všichni společně hledali další cesty k rozvoji školy, její prezentaci a popularizaci. Škola má rozhodně co nabídnout, ale musí umět oslovit žáky základních škol, rodičům vysvětlit výhody technických oborů a jejich praktické uplatnění v životě a na trhu práce. Rovněž bude nezbytné rozšířit spolupráci se zaměstnavateli i základními školami v celém regionu Králicka.

A co byste popřála svému nástupci?

Každopádně zdraví, selský rozum, odvahu předkládat krajské samosprávě a zastupitelům i nepopulární návrhy a větší sílu přesvědčit krajské politiky, že do školství politika nepatří. Krajské školství potřebuje odvážná, praktická a věcná rozhodnutí.

Děkuji paní náměstkyni Ing. Janě Pernicové za rozhovor. Touto cestou jí rovněž děkuji, za odvedenou práci ve prospěch krajského školství. A do dalších „civilních“ let ji přeji hodně zdraví a štěstí.

Ing. Roman Kosuk

 

Na závěr připojuji i své osobní poděkování za odvedenou práci a přeji hodně zdraví, lásky a osobní pohody do dalších let.

 

 

 

 

 

 

Autor: Jan Králík | pátek 21.10.2016 18:00 | karma článku: 14,36 | přečteno: 351x
  • Další články autora

Jan Králík

Přesah zajímavý pro čtenáře vymezuje administrace blogu.

Věta z nadpisu je součástí kodexu zdejšího blogera. Téměř 30 let od revoluce se vracíme do časů, kdy o tom, co je správné číst, rozhoduje cenzor. Poslužte si, klidně smažte celý můj profil, pokud vám to udělá dobře.

17.3.2018 v 9:36 | Karma: 22,78 | Přečteno: 474x | Diskuse| Média

Jan Králík

Poděkování administrátorovi blogu idnes.cz

Děkuji Vám pane Patriku Bango, že jste z hlavní nabídky po pár minutách odstranil můj poslední článek. Není to poprvé, ale věřte mi a to Vám slibuji, zcela jistě naposledy, protože se stěhuji jinam.

17.3.2018 v 7:40 | Karma: 25,24 | Přečteno: 814x | Diskuse| Hyde park

Jan Králík

Českou televizi nedáme, ale naši justici mafii prodáme

Jakmile si dovolíte zpochybnit některá démonická slovní spojení, okamžitě budete napaden nějakým bijcem za demokracii, práva menšin či ekologii a brutálně onálepkován, že si to za klobouk nedáte. Razantně vám bude vysvětleno...

16.3.2018 v 9:05 | Karma: 36,45 | Přečteno: 1054x | Diskuse| Společnost

Jan Králík

Krnáčová znovu pražskou primátorkou? Proboha už ne!

Primátorka Krnáčová oznámila, že chce znovu řídit Prahu. Absolutní ztráta sebereflexe této paní mě nepřekvapuje, ale děsí mě představa, že by hlavní město mělo být Krnáčovou decimováno další volební období.

1.3.2018 v 14:03 | Karma: 35,39 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Ostatní

Jan Králík

Všetci kradnú aneb jak Krnáčová v Praze s korupcí zatočí

Před každými volbami politické hnutí ANO slibuje, jak zatočí s korupcí a zefektivní správu s veřejnými prostředky. Následující řádky Vám ukáží, jak primátorka Adriana Krnáčová přetváří předvolební sliby do reality v Praze.

6.2.2018 v 8:50 | Karma: 34,33 | Přečteno: 1255x | Diskuse| Ekonomika

Jan Králík

Eurohujerové, přestaňte nás už buzerovat!

ČR prý porušuje unijní pravidla, když mohou řidiči nákladních vozidel řídit mikrobusy. ČTK dnes vydala nesrozumitelnou informaci o prohraném soudním sporu České republiky u evropského soudního dvoru. Jak to vlastně je?

25.1.2018 v 18:11 | Karma: 32,48 | Přečteno: 1338x | Diskuse| Společnost

Jan Králík

Obecné ohrožení: Libeňský most stupeň č. 7 a tramvaje jezdí dál!

Dnes Libeňský most dostal známku č. 7, jak zaznělo na tiskové konferenci Magistrátu hl. m. Prahy, a tramvaje stále jezdí.

18.1.2018 v 19:21 | Karma: 21,13 | Přečteno: 780x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Jan Králík

Haló, paní primátorko! Mosty padají a tramvaje nejezdí!

Technická správa komunikací, která spravuje přibližně 700 pražských mostů, vypracovala po pádu trojské lávky analýzu jejich stavu. Přes sto mostů je podle této analýzy ve špatném až havarijním stavu.

18.1.2018 v 10:42 | Karma: 22,85 | Přečteno: 865x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Králík

Dost už bylo Čapího hnízda, zachraňme Dopravní podnik hl. m. Prahy!

Naši novináři nás již dlouhé měsíce masírují a unavují kauzou Čapí hnízdo, kde jde jen „o pár drobných“.

5.1.2018 v 15:38 | Karma: 35,75 | Přečteno: 2106x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Jan Králík

MHD v Praze se obejde bez řidičů! Vize či delirium generálního ředitele?

V metropoli ještě letos začne pilotní projekt, na jehož konci má být metro, tramvaje a autobusy bez řidičů.

4.1.2018 v 8:02 | Karma: 35,80 | Přečteno: 1750x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Jan Králík

Obsahuje algoritmus na výpočet karmy šidítko?

Na úvod mého POSLEDNÍHO příspěvku bych chtěl vysvětlit, že jsem zde velmi dlouho, téměř od samého počátku. Nejsem žádný velký spisovatel, můj sloh ničím extra nevyniká a občas udělám i nějakou gramatickou chybu.

3.12.2016 v 8:48 | Karma: 31,72 | Přečteno: 917x | Diskuse| Ostatní

Jan Králík

Anglie zradila v roce 1938 i v roce 2016

Velká Británie zradila hodnoty evropské demokracie a integrace v roce 1938. A bohužel i v roce 2016 podlehla německému vůdci v sukních, tedy spíše opět v kalhotech.

23.10.2016 v 12:50 | Karma: 24,10 | Přečteno: 956x | Diskuse| Ostatní

Jan Králík

Máme oslavovat bojovnici, která vaří hlavy islamistů v hrnci?

Ostřílená bojovnice, neohrožená bojovnice, neohrožená hospodyňka, nemilosrdná hospodyňka – tak to jsou přízviska, která použil redaktor Oldřich Mánert na serveru idnes.cz pro Wahida Mohamed Al-Jumaily, lépe známou jako Um Hanadi,

30.9.2016 v 8:00 | Karma: 19,74 | Přečteno: 318x | Diskuse| Hyde park

Jan Králík

Kváč nechce být na stejné listině jako Henlein

Předsednictvo Občanského sdružení PATRIOT CZ, na svém pravidelném zasedání dne 10. 09. 2016 navrhlo, pana Ing. Miroslava Kváče na udělení ocenění “Čestný občan města Králíky“.

11.9.2016 v 13:20 | Karma: 16,52 | Přečteno: 473x | Diskuse| Ostatní

Jan Králík

Výběrová řízení ve státní správě je podvod

Příklad plk. JUDr. Roberta Šlachty dokazuje, že výběrová řízení ve státní správě, je jeden velký podvod!

10.8.2016 v 9:17 | Karma: 33,00 | Přečteno: 1382x | Diskuse| Politika

Jan Králík

Skandální praktiky na radnici v Králíkách

Rozpočet obce a závěrečný účet, je výrazná příležitost pro občany, jak se komplexně vyjádřit k hospodaření samosprávného celku.

14.7.2016 v 12:52 | Karma: 20,12 | Přečteno: 663x | Diskuse| Politika

Jan Králík

Osobní přítel Hitlera je stále čestným občanem města Králíky

Konrad Henlein je stále čestným občanem města Králíky. Vedení radnice v Králíkách se svého čestného občana rozhodně nevzdá.

29.6.2016 v 6:35 | Karma: 21,49 | Přečteno: 864x | Diskuse| Hyde park

Jan Králík

Už jde opravdu do Tuhého, hraje se o ČSSD i celé Česko

Jsme vtaženi do sledování skandálního divadla, které nemá v novodobé historii České republiky obdoby. „Kubiceho zpráva“ - to byl jen slabý odvar toho, co se právě odehrává v nejvyšších patrech politiky a na nejvyšších policejních.

22.6.2016 v 7:57 | Karma: 35,80 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Hyde park

Jan Králík

Rusové patří na olympiádu

Studená válka opět přichází na světovou scénu. Doping je účelově zneužit k dalšímu politickému útoku na Rusko.

20.6.2016 v 12:42 | Karma: 35,41 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Hyde park

Jan Králík

Reforma policie prohraje ČSSD volby

Babiš dokazuje, že je skutečný politický profesionál. Reforma policie, je pro ANO příležitost z říše snů.

15.6.2016 v 11:00 | Karma: 29,25 | Přečteno: 932x | Diskuse| Hyde park
  • Počet článků 218
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2345x
Autor petice "Chceme levnější benzín a naftu". Případnou podporu můžete vyjádřit na www.petice24.com. Předseda Občanského sdružení PATRIOT CZ.

Seznam rubrik