Už jde opravdu do Tuhého, hraje se o ČSSD i celé Česko

Jsme vtaženi do sledování skandálního divadla, které nemá v novodobé historii České republiky obdoby. „Kubiceho zpráva“ - to byl jen slabý odvar toho, co se právě odehrává v nejvyšších patrech politiky a na nejvyšších policejních.

Vřed, který tu soustavně hnisá a bobtná od Sametové revoluce, jakkoliv několikrát krvácel, zdá se být těsně před prasknutím. Když se podíváme na projev některých politiků, policistů, podnikatelů a vlivných osob, tak si nemůžeme nevšimnout, že jejich vystupování provází nebývalá nervozita, často až zoufalství a z jejich vyjádření je cítit ohromný strach.  A není se čemu divit, jde o hodně.

Českou republiku po revoluci ovládlo jen několik málo rodin, které měly ty správné informace ve správném čase. Kvůli absenci legislativy nebyly nastaveny téměř žádné mantinely a tak vyhrávala dravost, drzost, neurvalost a bezohlednost. Kdo měl zkušenosti s kšeftováním jako vekslák, měl uválcovanou cestičku stát se ctihodným podnikatelem. Uměl obcházet zákony a především si zavázat ty správné lidi tak, aby nebyl za komunistů souzen jako příživník nebo ten, kdo ohrožoval devizové hospodářství; to byla v době budování nového státu dovednost k nezaplacení.

To, že řada těchto rádoby podnikatelů a lobbistů je přímo propojena s podsvětím, se vědělo, ale nikdo se neodvážil o tom mluvit. Pro normálního občana jen těžko představitelné příjmy, tekoucí z tunelování společností financovaných z veřejných prostředků, dávaly této velice dobře organizované skupině neomezenou moc. Významné politické funkce napříč celým politickým spektrem a manažerské pozice v zainteresovaných společnostech byly rozdávány jen „důvěryhodným“ osobám s vědomím toho, že jejich angažmá nebude zadarmo a bude mít předem určený scénář.

V průběhu let se aktivity této skupiny za podpory mnoha vrcholných politiků precizovaly natolik, že dokázala ovlivňovat výběrová řízení také na nejrůznější úřednické posty a místa ve státní správě, na policii a ve státním zastupitelství z toho nevyjímaje.

Jenže k nelibosti mnohých se objevil nějaký policejní rebel, jakýsi Robert Šlachta, který za podpory špiček státního zastupitelství ignoruje zavedené pořádky a jde si svou vlastní cestou. Najednou máme na stole jména jako Vlastimil Rampula, pražský vrchní státní zástupce, Libor Grygárek, náměstek pražského vrchního státního zástupce nebo Dagmar Máchová, pražská státní zástupkyně, přezdívaná „Lady Opencard“ a dozorující mediálně známé kauzy pražské radnice nebo Dopravního podniku hl. m. Prahy.

K tomu se všech pádech začínají skloňovat jména lidí, která se dříve nesměla ani vyslovit, jako jsou Ivo Rittig, Roman Janoušek nebo Tomáš Hrdlička. A tímto to zdaleka nekončí, na seznamu přibývají další a další jména: soudce Ondřej Havlín, bývalý policista Igor Gáborík, vedoucího druhého oddělení odboru korupce Radek Holub z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. Smyčka se pomalu utahuje a to také díky kreativitě a systematické práci bývalého ředitele Nemocnice na Homolce Vladimíra Dbalého, který ve svém slavném díle s nebývalou precizností zadokumentoval, jak celá parta pracovala. A to nejen v nemocnici, ale také v Dopravním podniku hl. m. Prahy, který je s kauzou úniků informací z policejních spisů zmiňován, na Českých drahách nebo v jiných společnostech, které společně všichni financujeme z našich daní.

Úspěšnost policejních akcí stoupá s tím, jak se vyšetřovacím týmům a orgánům činným v trestním řízení daří mařit snahy vynášet informace ze spisů. Na to dojel už Petr Nečas, David Ráth nebo Jiří Rozbořil. Politickou scénu ovládla panika, protože nikdo neví, kdy si pro něj ostří hoši z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu přijdou. A kdo je dnes čistý, že jo?

Že celá restrukturalizace policie je jen zoufalou snahou vrátit se co nejrychleji ke starým pořádkům, o tom nemůže být s ohledem na to, jak je vše v časové tísni amatérsky realizováno, sebemenších pochyb. Policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr vnitra Milan Chovanec hrají jasný vabank a jen oni a pár vyvolených vědí proč. Pokud Šlachta vyhraje, pak má veřejnost šanci dozvědět se možná dost šokující informace. Pokud Šlachta prohraje, pak se parta jím decimovaných osob nadechne k novým zítřkům, beztrestnosti vstříc a začne vyřizování účtů. Podnikatel Roman Jančura, jako člen správní rady Nadačního fondu proti korupci, správně pochopil, že pokud nechce odejít jen s kufříkem jako Václav Fischer, kdysi bývalý významný podnikatel v cestovním ruchu, bude muset začít bojovat za Šlachtu.

V sledu událostí, které nechávají klidným jen málokoho, téměř zanikla informace o roli Martina Romana, bývalého ředitele ČEZ a dnes jednoho z nejbohatších Čechů, jehož majetek se odhaduje v řádu miliard korun, s kterou přišel právě Roman Jančura. Jméno Martina Romana je spojováno nejen se Škodou Transportation, která za podivných okolností dodává poruchové a předražené lokomotivy Českým drahám nebo tramvaje Dopravnímu podniku hl. m. Prahy, kde je situace obdobná, ale také s agenturou Bison & Rose, která má být PR agenturou sociálních demokratů.

„V případě Škody Transportation šlo o velké věci sociální demokracie, vždycky za ní vidím Škodu Transportation. Tu vidím i za panem Chovancem, který k ní má blízko. Škoda Transportation byla ovládaná a podle mě je stále ovládaná panem Martinem Romanem, který má pořád velký vliv na českou politiku. Myslím, že může mít i v té policejní reformě právě Martin Roman svou odpovědnost,“ prohlásil Jančura v rozhovoru pro server Lidovky.cz

Bude bezpochyby velmi zajímavé sledovat zítřejší zasedání bezpečnostního výboru.

 

 Psáno pro Eportal.cz

 

 

 

 

     

Autor: Jan Králík | středa 22.6.2016 7:57 | karma článku: 35,80 | přečteno: 1326x
  • Další články autora

Jan Králík

Přesah zajímavý pro čtenáře vymezuje administrace blogu.

Věta z nadpisu je součástí kodexu zdejšího blogera. Téměř 30 let od revoluce se vracíme do časů, kdy o tom, co je správné číst, rozhoduje cenzor. Poslužte si, klidně smažte celý můj profil, pokud vám to udělá dobře.

17.3.2018 v 9:36 | Karma: 22,78 | Přečteno: 474x | Diskuse| Média

Jan Králík

Poděkování administrátorovi blogu idnes.cz

Děkuji Vám pane Patriku Bango, že jste z hlavní nabídky po pár minutách odstranil můj poslední článek. Není to poprvé, ale věřte mi a to Vám slibuji, zcela jistě naposledy, protože se stěhuji jinam.

17.3.2018 v 7:40 | Karma: 25,24 | Přečteno: 814x | Diskuse| Hyde park

Jan Králík

Českou televizi nedáme, ale naši justici mafii prodáme

Jakmile si dovolíte zpochybnit některá démonická slovní spojení, okamžitě budete napaden nějakým bijcem za demokracii, práva menšin či ekologii a brutálně onálepkován, že si to za klobouk nedáte. Razantně vám bude vysvětleno...

16.3.2018 v 9:05 | Karma: 36,45 | Přečteno: 1054x | Diskuse| Společnost

Jan Králík

Krnáčová znovu pražskou primátorkou? Proboha už ne!

Primátorka Krnáčová oznámila, že chce znovu řídit Prahu. Absolutní ztráta sebereflexe této paní mě nepřekvapuje, ale děsí mě představa, že by hlavní město mělo být Krnáčovou decimováno další volební období.

1.3.2018 v 14:03 | Karma: 35,39 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Ostatní

Jan Králík

Všetci kradnú aneb jak Krnáčová v Praze s korupcí zatočí

Před každými volbami politické hnutí ANO slibuje, jak zatočí s korupcí a zefektivní správu s veřejnými prostředky. Následující řádky Vám ukáží, jak primátorka Adriana Krnáčová přetváří předvolební sliby do reality v Praze.

6.2.2018 v 8:50 | Karma: 34,33 | Přečteno: 1255x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jako prd do Stromovky, posmívá se Fico slovenské sbírce pro Ukrajinu

29. dubna 2024  10:08

Slovenský premiér Robert Fico označil úspěšnou sbírku na munici pro Ukrajinu, ve které Slováci už...

„Islamisté si v Německu dělají, co chtějí.“ V Hamburku žádali zřízení chalífátu

29. dubna 2024  9:54

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali...

Královéhradecký kraj opět očekává těsný souboj ODS s hnutím ANO

29. dubna 2024  9:50

Billboardy a plakáty už několik dnů patří kandidátům červnových voleb do Evropského parlamentu. A...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 218
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2345x
Autor petice "Chceme levnější benzín a naftu". Případnou podporu můžete vyjádřit na www.petice24.com. Předseda Občanského sdružení PATRIOT CZ.

Seznam rubrik